Skriver blogg på skolen. Ting vi har om, diverse ting som legges ut på blogg isteden for å levere inn på papir.

søndag 22. august 2010

Hvordan henger undervisning og læring sammen?

Sommeren er over og høstværet nærmer seg. De fleste av oss er tilbake på skolebenken og er klar til å lære både nye og gamle ting. De fleste timer er lagt opp med undervisning av en utdannet lærer som underviser om fagstoffet, men lærer vi av dette?


Vi lærer ting hele livet, å gå, svømme, lage mat, flere språk, kjøre. Dette er ting vi velger å lære, fordi vi vet at vi har brukt for det og noen av tingene er gøy. At læreren underviser om Petter Dass eller elektromagnetiske bølger kan til tider være uinteressant og lite nyttig. Så skal vi da la være å lære det? Vi kan jo stenge ørene våre igjen, kanskje ta turen innom Facebook, men så har vi jo eksamen! Alle elevers verste fiende. Til våren må du opp i et fag å foretelle om et tema til læreren og en sensor. Da tviler jeg på at facebook er til mye hjelp!

Undervisning er et hjelpemiddel til å lære. Vi har alle ulike måter å lære best på. I følge Ketil Knutsen (førsteamanuensis ved UiS) er de beste måtene å lære på:
- Ikke pugg, lag lenker: ”hjerner husker ved å lage sammenhenger i stoffet”. Det er f.eks. lettere å huske en fortellende film enn en faktatung pensumbok. Lær stoffet å sett det opp på en måte du husker det best.
- Finn din egen metode: ”ikke lær på andres måter”. Tegn, skriv, snakke med andre, lag en tidstabell. Bruk tid på å finn ut hvordan du lærer best.
- Ikke ta skippertak: ”Hjerner trenger tid til å bevisstgjøre og lagre”. Det er også lurt med ro og fred når du jobber med stoffet. Er du oppmerksom på lærestoffet og bruker tid på det, vil du også huske det over tid.

Bruker du disse teknikkene vil mange elver ved sommeravslutning ha gode resultater, mener Knutsen.


Når en person underviser oss kan det være lurt å følge med, dette vil hos de aller fleste sette læringsprosessen i gang. Hvis du i tilegg jobber med stoffet lærer du det kanskje bedre og fortere. Så undervisning og læring henger jo litt sammen, men det er vi som blir undervist som velger om vi ønsker og vil lære det nye stoffet.


Når vi lærer noe blir vi bedre i noe og kan mer. I tilegg får du mer kunnskaper om verden og hvorfor den er som den er. Så kanskje er det lurt å kunne litt både om Petter Dass og elektromagnetiske bølger. En dag kan vi få brukt for det.

Kilder:
Google bilder
Stavanger Aftenblad lørdag 21.august 2010, del 2

fredag 20. august 2010

en liten ordsky om norskfaget.




Nå har jeg sett gjennom norskboken på kapittel, ord og hva vi har i vente dette skoleåret. Dette kan jo bli noen innholdsrike norsktimer, men vi skal tross alt ha 10 timer i uken. Spennende år!