Skriver blogg på skolen. Ting vi har om, diverse ting som legges ut på blogg isteden for å levere inn på papir.

fredag 22. oktober 2010

Middelalderen

Her er Nidarosdommen.
Vi har akkurat lært om middelalderen. Og selv om vi har lært om hele Europa, er Norge det som er mest spennende. Her hører vi hjemme, og det å lære om vår egen historie er nyttig. På denne tiden ble Trondheim ble regnet som den viktigste byen i Norge, mest fordi Nidarosdomen var der. Her fant du gravplassen til Olav den hellige, som ble besøkt av europeiske pilegrimer.

Allerede på barneskolen lærte vi om middelalderen, og det som fascinerte meg mest var kristningen av Norge. Det vi lærte da var at Olav den Hellige og en prest reiste rundt til landsbyer og kristnet dem. Måten dette ble gjort på var at du måtte la deg døpe, ellers ble du drept. I dag har jeg mer informasjon om akkurat dette, å den nye likte jeg bedre.

Det har seg slik at Olav den hellige snakket med Kongen over landsbyen. Da kongen ble kristen, følgte de andre innbyggerne etter. Så indirekte var det et press om å gjøre det kongen gjorde, men de hadde jo et valg. Flere å flere ble kristne og etter år 950 er det ikke oppdaget noen norrøne graver.

I de norrøne gravene ble de begravd i en ”haug” med alle dine viktigste eiendeler. Det viste tydelig på graven om du var rik eller fattig.
Når de kristne ble begravd ble de lagt på ryggen, der de vendte hode mot vest og bena mot øst. De hadde heller ingen ting med seg, bare seg selv.

Hvordan vet man hvordan kristningen av Norge har foregått? Ifølge kilder som er funnet er det ingen som beskriver kristningen med tvang, slik vi lærte på barneskolen. Og det er gjennom disse kildene at vi vet hvordan det foregikk.
At Norge ble et kristent land, syns jeg er en bra ting. Tenk om vi fortsatt skulle trodd på Odin, Tor og Frøy. Vær gang det lyner og tordner er det nemlig ikke Tor som er sint!




Kilder: Torstein Jørgensen, foredrag på skolen 22.10.10

tirsdag 5. oktober 2010

Håvamål - gjelder den i dag?

fremstilling av Odin.
Håvamål er et dikt som ble skrevet av Odin. Det består av 164 strofer og blir ofte kalt ”visdomsdiktet”.


Han kommer med råd og leveregler.


I en av strofene står det:

”Av sin eigen klokskap
Kyte ingen,
Men ver håvàr i hug”

Så hva mener de med dette? Jo, ikke gå rundt å skryt din egen klokskap, det kan hende du ikke er så klok som du trur. Av og til kan det å være stille være lurere, da kan heller ingen få ”taket” på deg.


Dette kan være veldig aktuelt i dag. Vi vil absolutt skrevet det på en annen måte, men at flere bær lære seg å ikke alltid si noe stemmer. Dette er nok en regel flere burde følge, men samtidig er det nok mange som føler at folk får ”taket” på dem når de ikke var så lure som de tror.