![]() |
boken. |
Å bli ”tvunget” til å lese en bok, for så å fremføre en problemstilling fra boken kan virke som et stort og omfattende prosjekt. Bare det å måtte velge en bok, kan virke som et av de største prosjektene for noen.
Jeg fikk derimot tak i boken på lydbok og har kost meg gjennom den. Spennende, oppmuntrende og morsom med en undertone av undertrykkelse, tvang og misshandling. Boken i seg selv var kjekk. Etterarbeide med boken virket mer vanskelig.
Å finne problemstilling var nok noe av det vanskeligste. Det var mye og velge mellom, men fant ut at det viktigste var: ”hva vil jeg snakke om, hva med denne boken likte jeg, hva gjorde den spesiell”. Min endelige problemstilling var: Hvordan reagerte hovedpersonene i boken på utgivelsen. De fleste kjenner jo boken nettopp på grunn av dette.
Å lese en bok er, vertfall for meg, ingen utfordring. Men jeg forstod at det å jobbe med en bok etter å ha lest den, var mer spennende enn selve boken. Da fikk du satt deg ned og tenkt over hva du egentlig hadde lest og hva du hadde lært.
Presentasjonen av oppgaven gikk greit. Følte jeg fikk sagt tanker jeg hadde om den, og satte stor pris på alle spørsmål som kom etterpå. På den måten fikk jeg svart på de tingene jeg kanskje hadde glemt å snakke om.
En slik oppgave er stor og krevende. Den tar tid, men hele prosessen har vært spennende. Finne artikler om boken, hva syntes andre om den, hva har forfatteren tenkt og hvorfor har dette blitt en bra bok. En får mer glede av boken etterpå, når en har jobbet med stoffe, enn om en bare hadde lest den.